Braila eroica

Acest număr al revistei filialei judeţului Brăila a ANCERM este consacrat evocării ultimului război mondial, de la încheierea căruia s-au împlinit 70 de ani. În ţara noastră, evenimentul nu a fost marcat aşa cum s-ar fi cuvenit, uitându-se cu prea mare uşurinţă că România s-a aflat printre naţiunile care au dat cele mai grele jertfe pe câmpurile de luptă. În articolul referitor la participarea Armatei Române la război de partea Naţiunilor Unite, colonelul (r) Petru Gurău ne reaminteşte: eliberarea părţii de nord-vest a ţării noastre s-a făcut prin jertfa a 58.330 de militari, morţi, răniţi sau căzuţi prizonieri; în luptele pentru eliberarea Ungariei, pierderile armatei române s-au ridicat la 42.700 de militari; în luptele de pe teritoriul Cehoslovaciei au căzut 66.995 de militari români, aproape 30% din totalul efectivelor angajate în luptă.

Lăudabilă iniţiativa brăilenilor de a-şi sărbători veteranii de război. Ion Grigore Avrigeanu, din Gulianca, comuna Salcia Tudor, a împlinit 100 de ani. Oamenii din sat s-au adunat, cu mic cu mare, la căminul cultural pentru a-i ura sănătate.

Din acest număr vă propunem spre lectură: Istoria unui monument (col. dr. Ovidiu Iosif); Brăila, 1914-1916 (prof. Adriana Grigorescu) şi Personalităţi brăilene, apărute sub semnătura colonelului (r) Petru Gurău şi prof. Paula Olşanschi.