braila 1      Din primul număr pe 2016 al revistei “Brăila Eroică” aflăm că în judeţul Brăila un veteran al ultimului război mondial a împlinit, în vara trecută, venerabila vârstă de 101 ani! Este vorba de locotenentul în retragere Constantin Orăşanu, din satul Tătaru, care a luptat în Grupul de Cercetare al Regimentului 4 Călăraşi. Un alt veteran de război, sublocotenent în retragere Ion R.Iordache, din satul Ariciu, fost combatant în Regimentul 15 Infanterie din Piatra Neamţ, a împlinit 95 de ani! Sergentul în retragere Mormocea Alexandru, din oraşul Ianca, a ajuns la vârsta de 97 de ani! La o sută de ani a ajuns şi locotenentul în retragere Dîrnea Gheorghe, unul dintre puţinii veterani de război rămaşi în viaţă din municipiul Brăila. Sublocotenentul în retragere Dîrnea Gheorghe a luptat în cele două campanii ale armatei române în al doilea război mondial, a fost rănit pe frontul de Est şi, după refacere, “a cerut să se întoarcă alături de camarazii săi infanterişti, în tranşee, pentru a duce la bun sfârşit datoria pe care o avea faţă de glia strămoşească.” Astăzi, asemenea afirmaţii ar stârni zâmbete pe feţele unora – întotdeauna, vă asigur, ale acelora care n-au ştiut, neam de neamul lor, ce e războiul, au fost primiţi cu bunătate şi omenie pe acest pământ românesc, şi, drept recunoştinţă, ne-au trădat de fiecare dată când s-a ivit ocazia. Aşa a fost şi în vremurile tulburi ale ultimei conflagraţii mondiale, aşa a fost şi în decembrie 1989 şi aşa este şi astăzi. 

       În fine, să notăm că printre cei sărbătoriţi s-a aflat şi veteranul de război Bratosin Gheorghe, căpitan în retragere, fost comandant de tun, participant la luptele pentru Odessa, a luptat şi a scăpat cu zile din iadul de la Cotul Donului şi ajuns, iată, la vârsta de 96 de ani! În 1943 a fost decorat cu “Crucea Aeronautică”.

       Toţi aceşti venerabili luptători au fost sărbătoriţi aşa cum se cuvine – sub egida “2015, anul veteranilor de război!” – de reprezentanţii unităţilor militare din garnizoană şi de membri ai filialelor judeţene ale veteranilor de război, cadrelor militare în rezervă şi, fireşte, a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”, filiala Brăila. Fotografiile veteranilor sărbătoriţi  rămân mărturii peste timp în albumul revistei. De altfel, publicaţia filialei brăilene publică, număr de număr, în paginile de mijloc, imagini de la evenimentele şi activităţile desfăşurate în judeţ sub semnul Cultul Eroilor. O idee de luat în seamă şi de alte redacţii din teritoriu.