Plaiesii nr. 7, 2015

Când presa românească vuieşte de ştiri pesimiste, despre dezastrele şi hoţiile aleşilor locali şi centrali, iată că revista Plăieşii ne asigură că: România frumoasă are viitor! Cu această deviză optimistă înscrisă pe copertă (excelentă şi de această dată!),  publicaţia filialei judeţului Suceava a A.N.C.E.”R.M.” aduce în paginile sale “gândurile şi faptele sucevenilor care şi-au asumat restaurarea, îngrijirea şi ocrotirea monumentelor, cimitirelor, edificiilor sau a altor construcţii dedicate comemorării eroilor căzuţi la datorie.”(am citat din prezentarea apărută în ziarul “Crai Nou”).

Remarc din acest număr studiul comandorului (r) Gheorghe Vartic despre evacuarea armatei române din Basarabia şi nordul Bucovinei în vara anului 1940, în urma ultimatului Moscovei lui Stalin şi Molotov, două figuri sinistre ale istoriei. Decizia guvernului de la Bucureşti de a renunţa fără nicio împotrivire armată la teritoriile strămoşeşti, decizie luată la ora 21.00, în Consiliul de Coroană din 27 iunie, constituie, după cum apreciază autorul, una din cele mai umilitoare situaţii în care au fost puse trupele române în timpul celui de-al doilea război mondial. “Oamenii politici şi comandanţii militari ai vremii s-au resemnat în faţa izolării diplomatice a României, a disproporţiei de forţe militare prezentate de şeful Marelui Stat Major, precum şi a stării precare de înzestrare arătată de ministrul Victor Slăvescu. Din cei 26 de participanţi la Consiliul de Coroană, doar s-au pronunţat pentru rezistenţă armată: Nicolae Iorga, Victor Iamandi, Silviu Dragomir, Traian Pop, Ştefan Ciobanu şi Ernest Urdăreanu.

Şi atunci, ca şi acum, politicienii au fost cei care au dus ţara la dezastru.

O altă tragedie a românilor, urmare a răpirii samavolnice a Basarabiei şi nordului Bucovinei, este evocată în articolul Masacrul de la Fântâna Albă, 1 aprilie 1941. În acea zi de 1 aprilie au curs lacrimi şi sânge românesc. În jur de 2000 de români din Valea Siretului au fost ucişi în momentul în care au încercat să fugă din zona de ocupaţie sovietică. Să nu uităm!

“Născut pentru a fi trădat” este titlul unui articol – apărut sub semnătura lui Marin Neacşu – care se referă la cele 13 trădări de care a avut parte românul cel mai prigonit din istoria neamului său, mareşalul Ion Antonescu. Istoria este istorie, indiferent ce ne impun alţii prin legile lor, ticluite cu ajutorul străinilor blestemaţi de Eminescu în nemuritoarea Doină.

Iată şi alte titluri care, sunt convins, vă vor îndemna să citiţi revista Plăieşii: Un “erou” sau un trădător ticălos? Transfugul Ion Mihai Pacepa;  Ordin către Armată; Sergentul veteran Ştefan Papuc, la 101 ani!; Veteranul Toader Răileanu din Fântânele; Refugiul ca o calamitate naturală; Cine a început al doilea război mondial? Mărăşeştiul rămâne veteran cât va fi România!…

Felicitări confraţilor noştri din nordul ţării!