Tot mai mulţi români deplâng faptul că, în 25 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, noi, românii, n-am fost în stare să ridicăm, la Cotul Donului, un monument în memoria militarilor români căzuţi în aceste locuri în timpul ultimei conflagraţii mondiale. Într-un interviu apărut în revista “România Eroică”, nr. 2 (45), 2014, istoricul Ioan Scurtu deplânge această stare de lucruri incredibilă:

“Am fost de mai multe ori în Rusia, în calitate de director general al Arhivelor Naţionale, şi una din problemele pe care le-am discutat a fost aceea a identificării locurilor unde au murit ostaşii români, inclusiv prizonierii de război, şi a amenajării unor cimitire. Trebuie să vă spun că ruşii s-au arătat foarte cooperanţi şi chiar ne-au dat exemplu pe nemţi, pe italieni, pe unguri, care s-au ocupat îndeaproape de crearea de cimitire şi locuri de cinstire a militarilor lor. Bunăoară, la Stalingrad există monumente sugestive ale nemţilor, ale ungurilor, ale italienilor, dar nu există – cel puţin până în prezent – un monument semnificativ pentru atâţia morţi români. Practic, acolo, la Stalingrad, s-a distrus cea mai mare parte a Armatei Române, fapt care l-a determinat pe Antonescu să spună că Germania a pierdut războiul, să avem grijă să nu-l pierdem şi noi pe-al nostru. A fost declarat doliu naţional, s-au ţinut slujbe în biserici pentru cei căzuţi. A fost o dramă naţională de mari proporţii. Şi iată că, deşi autorităţile ruse sunt deschise la ideea cinstirii eroilor români, autorităţile române n-au făcut aproape nimic până acum sau fac extrem de puţin şi în prezent…”.

Nu ne propunem să căutăm acum vinovaţii de această situaţie.

Dorim să semnalăm Apelul de suflet către toţi românii, apel venit din partea publicaţiei GAZETA de Maramureş, de a ridica o Troiţă maramureşeană la Cotul Donului. Românii care pot şi vor să ajute la ridicarea Troiţei sunt rugaţi să se adreseze Gazetei de Maramureş.

Iată datele de contact: www.gazetademaramures.ro