Claudiu Constantin VulpoiuSublocotenent (P.M.) Claudiu Constantin Vulpoiu a decedat, duminică, 30 martie 2014 în urma unui atac sinucigaş cu un dispozitiv exploziv improvizat (un autovehicul încărcat cu exploziv a intrat direct în maşina de luptă), în Afganistan, informează Ministerul Apărării Naționale, iar sublocotenentul Ionuţ Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu şi caporalii clasa a III-a Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu şi Eugen Valentin Pătru au fost răniţi, fiind transportaţi cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul din Kandahar.

Claudiu Constantin Vulpoiu avea 41 de ani, era angajat al Ministerului Apărării Naţionale din 2001, era căsătorit şi avea un copil. Vulpoiu a mai participat la şase misiuni externe, în Afganistan şi în Irak.

Militarii români, din Batalionul de Manevră dislocat în provincia Zabul, executau o misiune de patrulare, cu trei maşini de luptă MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected – rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor), pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operaţională înaintată Mescall, atacul având loc la ora 10.00 (08.30 ora României), în districtul Shar-i-Safa. Guvernatorul districtului a declarat că “misiunea de patrulare era formată din militari români”.

pltmaj_claudiu_vulpoiu_86900900Sublocotenent (P.M.) Claudiu Constantin Vulpoiu

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a trimis un mesaj de condoleanţe familiei militarului român: “Sunt profund îndurerat de moartea plutonierului-major Claudiu Constantin Vulpoiu, căzut la datorie în Afganistan. Pierderea vieţii sale ne aduce aminte, încă o dată, că Afganistanul rămâne cel mai complex şi mai periculos loc din lume. Suntem alături de familia eroului Claudiu Constantin Vulpoiu, greu încercată de această tragică pierdere. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Gândurile noastre se îndreaptă, în aceste momente şi către camarazii de arme răniţi în tragicul incident, pentru a căror sănătate ne rugăm”.

Sublocotenentul (P.M.) Claudiu Constantin Vulpoiu a mai fost rănit grav în anul 2010 în urma unei explozii produse la Poligonul militar de la Cincu, atunci când trei militari şi-au pierdut viaţa, iar alţi trei au fost răniţi. Incidentul s-a produs din cauza exploziei în ţeava unui aruncător de 120 mm, în timpul desfăşurării unui exerciţiu tactic cu trageri de luptă.

Până acum, Armata României a pierdut 26 de militari în toate teatrele de operaţii la care au participat şi alţi peste 140 au fost răniţi.