neagoe asertiuniSemnalăm cu bucurie noi apariţii editoriale care poartă semnătura camarazilor noştri întru cinstirea eroilor.

Unui subiect sensibil – securitatea naţională a României – îi este consacrată cartea d-lui general maior, prof. univ. dr. Visarion Neagoe, preşedintele ANCERM. Este vorba de volumul Aserţiuni euroatlantice (Bucureşti, Editura militară, 2015, 410 p.), în care autorul reuneşte mai multe contribuţii, grupate în patru secţiuni (Securitate şi geopolitică; Artă militară; Informaţii; Teatre de operaţii), realizate în colaborare cu coloneii Nicuşor Moldovan, Radu Ungureanu şi Gheorghe Rotariu, toţi trei doctori în ştiinţe militare. Cartea aceasta, despre care vom mai avea prilejul să vorbim, s-a născut din credinţa autorului că experienţa pe care a dobândit-o în misiunile militare la care a luat parte în ultimii 25 de ani, inclusiv în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan, trebuie transmisă generaţiilor care vin. “Ideile şi concepţiile din domeniul geopoliticii, artei militare şi al informaţiilor plămădite în aceşti primi ani ai secolului XXI trebuie cunoscute şi duse mai departe prin cuvântul scris. Cu atât mai mult cu cât ele poartă girul experienţei de război dobândite de armata noastră în diferitele teatre de operaţii, în care a reprezentat cu cinste România, continuând glorioasele tradiţii de luptă ale poporului român” – conchide autorul.

NicolaExemplară ni se pare folosirea informaţiilor despre eroii căzuţi în războaie în cartea lui Tudor Nicola, intitulată Monografia comunei Deveselu (Caracal, Editura Hoffman, 2014, 342 p. + ilustraţii). Pentru fiecare dintre momentele cruciale ale românilor, autorul evocă, pe baza surselor scrise, a arhivelor militare, jertfa de sânge a locuitorilor acestei localităţi din Câmpia Romanaţilor. Dacă în Războiul pentru Neatârnare din 1877-1878, comuna Deveselu a avut un singur mort pe câmpul de luptă, soldatul Păun Marin, în cele două războaie mondiale numărul morţilor, prizonierilor şi al dispăruţilor a fost deosebit de mare. Acestor luptători, autorul cărţii, el însuşi născut în Deveselu, le închină pagini emoţionante.