DSCN1092

La invitaţia  filialelor constănţene ale  Ligii de prietenie româno-sârbe şi Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” o delegaţie, condusă de Slavisa Grujici – secretar provincial pentru cultură şi informare publică în guvernul provinciei autonome Voivodina/Republica Serbia, a executat o vizită de lucru în judeţul Constanţa în perioada 10-11 septembrie 2015. Împreună cu IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, subprefectul Levente Mustafa Accoium, consilierul municipal Costin Răsăuţeanu şi Marian Iordache, primarul municipiului Medgidia  s-au identificat activităţile  care vor fi organizate în septembrie 2016,  cu ocazia aniversării a 100 de ani de la luptele pentru apărarea Dobrogei. Pentru a cinsti memoria celor peste 8.000 de militari  din Divizia 1 Voluntari Sârbi care şi-au jertfit viaţa acţionând alături de militarii români pe pământul dobrogean, s-a convenit desfăşurarea următoarelor activităţi:

–          Organizarea unui ceremonial militar şi religios la Monumerntul Eroilor Sârbi din Medgidia;

–          Realizare de către istoricii sârbi a  unei lucrări bilingve(sârbă şi română) despre acţiunile Diviziei 1 Voluntari Sârbi în Dobrogea;

–          Realizarea unui film documentar despre acţiunile acestei mari unităţi sârbe în Dobrogea,  care să fie pus la dispoziţia reprezentanţilor mass media şi publicului constănţean;

–          Participarea istoricilor români la sesiunile de comunicări ştiinţifice care se vor organiza în Serbia şi istoricilor sârbi la acelaşi gen de activităţi care se vor organiza la Constanţa;

–          Prezentarea unor spectacole în Constanţa şi Medgidia de către un ansamblu coral sârbesc, care are în repertoriu melodii ale militarilor sârbi participanţi la  primul război mondial;

–          Organizarea unei expoziţii documentare despre acţiunile Diviziei 1 Voluntari Sârbi în Dobrogea;

–          Vizitarea de către urmaşii voluntarilor sârbi a locurilor unde şi-au jertfit viaţa înaintaşii acestora.

Delegaţia sârbă a depus o coroană la Monumentul Eroilor Sârbi din Medgidia.

Preşedintele  filialei Constanţa a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria

Col.(r) Remus Macovei