004

Potrivit unui sondaj efectuat pe un eşantion de 2.798 de liceeni din Capitală, în cadrul programului “Tineri în Europa” (rezultate făcute publice de Cosmina Simean, şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, la data de 20 noiembrie 2013), peste 80% dintre elevii bucureşteni, între 14 şi 16 ani, au băut alcool! Iar jumătate s-au îmbătat cel puţin o dată! Procentaje seci, rezultate dintr-o cercetare sociologică. Mie mi se par uriaşe, dar, să nu ne impacientăm sau să ne resemnăm!

Că adolescenţii nu mai citesc, pare să nu mai îngrijoreze pe nimeni. “Viaţa nu e cea din cărţi”, se mai găseşte câte cineva să ne explice pe sticlă.

În fond nu există nimic în ele, ce nu poţi găsi în jocurile de calculator, xbox sau playstation sau pe google.

Nu prea te învaţă nici cum să faci bani şi nici sex. Adică nu te învaţă nimic din ce contează azi şi pentru care merită să trăieşti.

În plus, ignorându-le(cărțile), rămâi cu o grămadă de timp liber pe cap, numai bun să-l umpli cu “mici” plăceri “nevinovate”, preluate de la cei mari.

26,6% dintre aceiaşi liceeni fumează, mai mult de un sfert dintre ei, zilnic. Media europeană este sensibil mai mică, 19,6%. Deci nu putem da vina pe democraţie. Am crescut într-o casă în care se fuma. N-am avut niciodată curiozitatea să pun o ţigară în gură. Mi s-a părut mereu un obicei atât inutil, cât şi dăunător, nu doar pentru cel care-l are. Când am crescut am văzut că e, de cele mai multe ori, asociat şi cu o doză de nesimţire sau dezinteres pentru cei din jur. Când eram într-a XII-a, cred că fumau maxim 2 colegi de-ai mei. Şi erau cei mai chinuiţi pentru că, la “ceaiuri”, erau nevoiţi să stea singuri pe balcon, dacă voiau să se afume. În timp ce noi toţi ceilalţi dansam sau ne distram înăuntru.

Şi, în sfârşit, dar nu în ultimul rând, 10% recunosc că s-au drogat cel puţin o dată. Evident că numărul celor care nu “recunosc” poate fi chiar mai mare. Da, ştiu, sunt amărâţi şi chinuiţi, trebuie să meargă la şcoala asta inutilă, obligaţi să ţină minte lucruri complicate, cât fac unu plus unu, nu toţi îşi pot schimba iphonul de două ori pe an, ceea ce duce la depresie, motiv legitim de a apela la substanţe care să te facă să te simţi măcar un pic fericit, aşa cum societatea asta neînţelegătoare nu reuşeşte.

Pentru că ea e de vină, cu mass-media ei care venerează găunoasele “modele de succes” şi “vedetele” gonflabile, cu sistemul ei de învăţământ plin de blazare şi incompetenţă, cu elita politică de toată jena, cu “intelectualii” ei, preocupaţi mai mult de umplerea stomacului decât de ce lasă în urmă, cu impostorii ei cocoţaţi în toate poziţiile, cu lipsa ei de strategii coerente şi de oameni capabili să schimbe lucrurile. Putem da vina pe ea până ne doare gura, dar noi avem totuși o întrebare: unde sunt părinţii? În afară de faptul că nu au avut de dat un test înainte de a căpăta acest statut, ce altă scuză mai au? Ce face în acest sens sistemul nostru de învățământ?

001

De ce Cercuri Cultul Eroilor și în București? În țară sunt înființate și funcționează peste 1.800 de cercuri.

003 

Pentru că, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” este o organizaţie patriotică şi democratică, independentă, nonguvernamentală, nonprofit, apolitică, constituită pe baza liberei adeziuni a tuturor persoanelor care doresc să perpetueze în conştiinţa cetăţenilor români sentimentele de adâncă recunoştinţă faţă de eroii şi martirii neamului care s-au jertfit pe Altarul Patriei și, se gândește la viitorul tinerilor noștri, în acest sens, scopul principal constituindu-l atragerea elevilor din învăţământul preuniversitar şi universitar în activități de cunoaștere a istoriei și eroilor patriei, de îngrijire a cimitirelor şi operelor comemorative de război închinate eroilor şi martirilor neamului, la ceremonii de depunere de coroane de flori la operele comemorative de război, precum şi la simpozioane şi adunări festive.

002

Revigorarea şi propagarea cultului eroismului românesc din toate timpurile în rândul tineretului se face, prin publicaţii, conferinţe, emisiuni radio, T.V. şi ceremonialuri militare şi religioase etc., întocmirea de C.D.-uri şi D.V.D.-uri cu conţinut specific, în cadrul unor Cercuri „Cultul Eroilor” înființate și în instituțiile de învățământ din București.