Eroii Neamului            Primul număr din acest an al revistei Eroii Neamului se prezintă cu un sumar pe cât de bogat, pe atât de variat. Editată de Asociaţia Civică “Tempora” şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria” – filiala Satu Mare, în colaborare cu Muzeul Judeţean Satu Mare, revista şi-a obişnuit cititorii cu câteva seriale, unele pornite încă de la apariţia publicaţiei. Colonelul (r) Voicu Şichet semnează “Jurnalul cimitirelor şi monumentelor eroilor” – serial ajuns la nr. XXV! – în care face o cronică a evenimentelor din această parte a ţării şi a monumentelor ridicate de comunităţile locale în cinstea eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă sau în memoria personalităţilor culturale afirmate pe aceste meleaguri. O idee pe care o salutăm şi o supunem atenţiei filialelor noastre din teritoriu. Un alt serial de viaţă lungă este intitulat Modele creştine de eroism, care apare sub semnătura preotului dr. Cristian Boloş.

          În acelaşi număr de revistă au început alte câteva seriale care se anunţă a fi interesante: Documente în limba română din Comitatul Satu Mare. Secolul XVIII, de dr. Viorel Ciubotă;  Incredibila viaţă a unui român adevărat, autor ing. ec. Cristina Mareş; Răscoala populară din 1784 condusă de Horea, Cloşca şi Crişan – de colonel (r) Ştefan Rus; Aspecte mai puţin cunoscute şi controversate privind viaţa şi activitatea deputatului Sigsmund Pop – autori drd. Marta Cordea şi dr. Viorel Câmpean; Havila din textul biblic este Valahia noastră – de preot Gheorghe-Radu Sălăgian.

           Să amintim şi serialele în curs de derulare: Participarea românilor din judeţul SatuMare la Marea Unire din 1918 (II), semnat de Dumitru Obşitoş; Unde sunt cei ce… nu mai sunt? (IV), autor colonel (r) Petru Prodan; Un vrednic ostaş pentru istorie – general maior (r) Victor Popescu (VII), apărut sub semnătura prof. dr. Ioan Corneanu; Mărturii orale privind deportarea moţilor sătmăreni în anul 1940 (II) – de prof. Crina Dărăban.

Articol de colonel(r) Dumitru ROMAN