Slt. (r) Ion Dumitrof, urmasul lui Amilcar Sandulescu

Timp de 10 zile, în perioada 8-18 iulie a.c., expoziţia itinerantă „Eroul Necunoscut”, organizată de Muzeul Militar NaţionalRegele Ferdinand I”, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, Asociaţia Naţională “Cultul Eroilor Regina Maria” şi Ministerul Apărării Naţionale, a poposit la Cercul Militar Arad. Expoziţia oferă celor interesaţi de istoria patriei fotografii ale ceremoniilor de acum 91 de ani, când elevul Amilcar Săndulescu, orfan de război, de la Liceul Militar din Craiova, cu mâna pe sicriul Eroului Necunoscut, a rostit cuvintele rămase în istorie: „Acesta este tatăl meu!”, dar şi numeroase fotografii de actualitate dedicate aducerii şi reînhumării la Bucureşti a osemintelor Eroului Necunoscut.

Vernisajul expoziţiei s-a bucurat de o numeroasă asistenţă, din toate sferele vieţii sociale: militari activi şi în rezervă, istorici, preoţi şi numeroşi cetăţeni. După cuvântul de înţelepciune şi rugăciunea rostit de ÎPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, publicul a vizionat filmul documentar dedicat Eroului Necunoscut. Un moment inedit, dar cu atât mai emoţionant, a fost acela în care slt. (r) Ion Dumitrof, octogenar, din Lipova, nepot al lui Amilcar Săndulescu, a relatat câteva impresii de familie despre înaintaşul său.
   „Expoziţia noastră itinerantă, dedicată memoriei Eroului Necunoscut, a debutat în anul 2012, Aradul fiind al 16-lea oraş în care este expusă. Mulţumim pe această cale conducerii comenduirii garnizoanei, filialei judeţene a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” şi tuturor celor care vor călca pragul acestei expoziţii”, a declarat prof. Valeria Bălescu, muzeograf la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” din Bucureşti.
  Vernisajul expozitiei Eroul Necunoscut

Este o mândrie şi o datorie de onoare pentru Arad să găzduiască această expoziţie şi, după afluenţa mare de vizitatori, credem că istoria patriei şi memoria eroilor sunt de mare interes pentru arădeni”, a declarat col. (r) Constantin Bursa, preşedinte al Filialei Judeţene „Avram Inacu” Arad a ANCE “Regina Maria”.

Mr. (r) Dorin Ocneriu