general Praporgescu 01

La data de 13 decembrie 1865 s-a născut, într-o familie de țărani în orașul teleormănean Turnu-Măgurele, generalul David Praporgescu, erou al Primului Război Mondial (m. 1916; a căzut în luptele de apărare de pe Valea Oltului, în timpul contraofensivei armatei germane). 

Unele surse dau data naşterii ca fiind la 10 decembrie 1865. Numele familiei provine de la un strămoș (străbunic), Costea, care fusese purtător de steag în oastea lui Mihai Viteazul (praporgic), în cetele de luptători ale lui Preda Buzescu. David Praporgescu a urmat școala primară și două clase de liceu în orașul natal, apoi, în calitate de bursier, urmează și absolvă Școala Normală pentru Învățătura Poporului Român din București. După terminarea școlii, tânărul David este numit învățător într-un sat din apropierea municipiului Turnu-Măgurele, Lița. Nu va sta prea mult timp la catedră, deși avea înclinații spre această meserie, ci se va îndrepta spre cariera militară. Se oferă voluntar, și, pe 1 octombrie 1886, absolvă Școala Militară de Ofițeri Activi, cu gradul de sublocotenent. Dând dovadă de multă seriozitate în noua meserie, David Praporgescu este trimis de superiorii săi la specializare în Franța, și apoi în Austria. După ce s-a întors din străinătate, David Praporgescu a devenit profesor la Școala de Ofițeri de Infanterie și Cavalerie. Din 1909 este șef al Statului Major al Inspectoratului General al Armatelor. În 1916, la intrarea României în primul război mondial, David Praporgescu avea gradul de general de brigadă și era comandantul Diviziei 20 infanterie. În această calitate, David Praporgescu își va conduce soldații în luptele grele de pe Valea Lotrului și de pe Valea Oltului. Pentru capacitatea dovedită în luptă, generalul David Praporgescu este numit de Înaltul Cartier General, la comanda Corpului I, armată care acționa pe Valea Oltului.

general Praporgescu 02

Generalul David Praporgescu își găsește gloriosul sfârșit pe data de 30 septembrie 1916, când inspecta trupele la Coti, în zona Făgărașului. Un obuz dușman a explodat în apropierea sa și generalul este rănit mortal. Ultimele cuvinte ale eroului au fost: ”Nu slăbiți credința, a noastră e izbânda!”. Timpul a dovedit că a avut dreptate. Generalul David Praporgescu, alături de generalul Dragalina, au fost primii generali români căzuți în războiul pentru reîntregire. Pentru faptele sale de arme, generalul David Praporgescu a fost distins cu cele mai înalte ordine și medalii militare. Astăzi o unitate de invatamant ( Colegiul Tehnic “General David Praporgescu”) si o stradă din orașul natal îi poartă numele, iar pe aceeași stradă se găsește un bust al generalului.

general Praporgescu 03

De asemenea in judetul Tulcea exista o localitate care ii poarta numele. Din păcate, casa în care a trăit David Praporgescu a suferit numeroase modificări și urmele materiale ale trecerii eroului se pierd. Și în București există o strada cu numele generalului.