Gorj

Activitățile Filialei Gorj, în perioada 13 – 17.09.2014

 DSCF7560
COMEMORAREA CELOR 142 DE ANI DE LA MOARTEA EROULUI NAȚIONAL AVRAM IANCU
 
La 13 septembrie 2014,  membri ai filialelor A.N.C.M.R.R. și A.N.C.E. “R.M.” din județul Gorj s-au alăturat inițiativei colegilor hunedoreni conduși de col. (r.) Dănilă MOLDOVAN, președintele Filialei Județene Hunedoara a A.N.C.M.R.R., de a comemora cei 142 de ani de la decesul lui Avram Iancu, erou național al neamului românesc. Activitatea s-a desfășurat la Țebea, județul Hunedoara, la mormântul lui Iancu și la Câmpeni, județul Alba, locul unde a fost tabăra principală a Legiunii Auraria Gemina condusă de acesta în timpul Revoluției de la 1848 – 1849 din Transilvania și unde se află acum o impunătoare statuie a “Crăișorului munților”.
La ora 05:00, un microbuz cu 20 de persoane, a plecat din fața Primăriei din Tg. Jiu cu destinația Țebea, unde a ajuns în jurul orei 09:00. Pe traseu ne-am întâlnit cu cei din Petroșani, veniți tot cu un microbuz, și am mers împreună. Acolo deja sosiseră cei din Hunedoara, Deva și Brad.
După ce s-au făcut prezentările cuvenite în asemenea situație, domnul colonel (r.) Dănilă MOLDOVAN a condus ceremonialul militar și religios desfășurat la mormântul lui Avram Iancu deși erau prezenți și trei generali: Gl. mr. (rtr.) Victor CONSTANDA, vicepreședinte A.N.C.M.R.R., gl. bg. (rtr.) Ion BĂRBULESCU, președintele Filialei Gorj a A.N.C.M.R.R. și gl. bg. (r.) Vasile BÂREA, fost comandant al Unității Militare de la Brad.
Mormantul lui Avram Iancu de la Țebea, HD
Exact la 142 de ani de la înmormântarea lui Avram Iancu (13.09.1872), un sobor de preoți a susținut ceremonialul religios, urmând apoi scurte alocuțiuni evocatoare și depuneri de coroane la mormântul “Crăișorului munților”. S-a vizitat Gorunul lui Horea, biserica din cimitir și Cimitirul Eroilor în care am găsit și două cruci aparținând celor doi eroi gorjeni, soldat Ganea Gliger și soldat Fălcoaie Constantin din Regimentul 18 Infanterie Gorj. La final, toți cei prezenți s-au adunat lângă mormânt și au cântat “Marșul lui Iancu”. Ce moment înălțător!
La 10:30 caravana s-a pus în mișcare cu destinația Câmpeni, unde am ajuns la ora 11:15. În jurul impunătoarei statui a lui Avram Iancu, primarul orașului, domnul Călin ANDRAȘ, adunase deja autoritățile locale și o parte dintre localnici. S-au făcut și aici prezentările și îmbrățișările cuvenite unor oaspeți veniți de “peste munți”, apoi, în jurul orei 11:30 a început ceremonialul militar-religios coordonat tot de domnul colonel (r.) Dănilă MOLDOVAN, ce a avut următoarea desfășurare:
– Prezentarea onorului eroului național Avram Iancu și intonarea imnului național;
– Semnalul tulnicelor de adunare;
– Ceremonialul religios susținut de un sobor de preoți din zonă;
– Alocuțiune rostită de domnul colonel (r.) Dănilă MOLDOVAN urmată de îmbrâurirea statuii cu o panglică tricoloră pe fondul sonor al ”Marșului lui Iancu” și discursul primarului din Câmpeni, domnul Călin ANDRAȘ;
– Depuneri de coroane, începând cu cele două filiale de la Gorj, apoi C.J. Alba, autoritățile și instituțiile locale, iar în final, s-a dat un ultim onor lui Iancu pe fondul sonor al ”marșului funebru”;
– Recital de poezie: eleva Andreea Lukacs, din Petroșani, îmbrăcată în costum național specific zonei din care provine și domnul lt. col. (r.) Gheorghe ILE, pimarul municipiului Vulcan, jud. Hunedoara, care a recitat ”Cântecul Iancului” scris în anul 1847 de Alexandru VAIDA VOIEVOD;
– Acordarea de diplome omagiale de către:
– colonel (r.) Dănilă MOLDOVAN cu următorul conținut: DIPLOMA OMAGIALĂ se conferă (grad, nume și prenume) la celebrarea solemnă a martirului și eroului național Avram Iancu la împlinirea a 190 ani de la naștere și a 165 ani de la bătăliile moților din Munții Apuseni. Dată la Câmpeni, anul 2014, luna septembrie, ziua 13.
– Gl. bg. (r.) Ion BĂRBULESCU cu următorul conținut: DIPLOMĂ DE ONOARE se acordă domnului (grad, nume și prenume) în semn de înaltă apreciere și prețuire cu ocazia comemorării a 142 ani de la moartea marelui erou martir național “AVRAM IANCU”.
– Fotografii, pe grupuri, la statuia lui Avram Iancu, iar localnicii au împărțit colaci la cei prezenți la această festivitate.
– Încheierea ceremonialului la ora 13:20.
DSCF7599
În continuare, între orele 13:20 – 14:00, s-a vizitat muzeul de istorie “Avram Iancu” din localitate, apoi, între orele 14:00 -16:00 a urmat o masă festivă binevenită, la care s-au cântat numai “cântece patriotice”, sub coordonarea domnului gl. bg. (r.) Vasile BÂREA. Ne-am luat rămas bun de la cei prezenți, iar noi, gorjenii, am plecat la Brad unde am vizitat “Muzeul Aurului”, un muzeu foarte frumos și unicat în Europa. La ora 17:20 am plecat spre Gorj, unde am ajuns la ora 22:10 în Autogara Tg. Jiu, punctul terminus al acestui eveniment. Am plecat acasă, împreună cu fratele meu lt. col. (r.) Nicolae Bușe, soția lui, Elena și fica mea, Izabela, schimbăm impresiile lăsate de emoționantul eveniment. A fost una dintre cele mai frumoase zile din viața mea!
Secretar executiv A.N.C.E. “R.M.” – Filiala Gorj
Lt. col. (r.) Gheorghe Bușe
 
 
CERCUL CULTUL EROILOR ÎN ȘCOLILE DIN GORJ
 
În data de 17 septembrie 2014, Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu-Jiu a găzduit Consfătuirile profesorilor de istorie și socio-umane din județul Gorj, fiind prezenți la activitate peste 120 de cadre didactice. La invitația doamnei inspector de specialitate, prof. dr. Dorina Nichifor, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Gorj a fost reprezentată la această întrunire prin președintele ANCERM Gorj, col. (r.) Valter Loga, alături de vicepreședinții lt. col. (r.) Gheorghe Bușe și prof. Andrei Popete-Pătrașcu.
Reprezentanții ANCE ”RM” Gorj au vorbit dascălilor prezenți în amfiteatrul Colegiului Național „Spiru Haret” despre activitatea desfășurată de Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Gorj, dar și despre nevoia de responsabilizare a tinerei generații în direcția organizării și desfășurării de activități pentru comemorarea și cinstirea eroilor și martirilor neamului nostru, a personalităților și a momentelor importante din Istoria Românilor, la care pot participa elevii din învățământul preuniversitar, așa cum se arată în Art. 1 din Protocolul de Colaborare nr. 303/07.05.2013, semnat între Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” și Ministerul Educației Naționale. 
Primul Cerc Cultul Eroilor din Gorj a luat ființă în anul 2011 la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu, în scopul desfășurării unor activități de cultură, educație patriotică și de cinstire a Eroilor Neamului, din care fac parte elevi și profesori, ANCE ”RM” Gorj propunându-și ca din acest an să atragă și alte unități școlare în acest proiect. 
În urma înaintării Protocoalelor de Colaborare profesorilor de istorie prezenți miercuri la Consfătuirile organizate de Inspectoratul Școlar Județean Gorj, și-au exprimat dorința de a înființa Cercuri Cultul Eroilor următoarele licee și școli gimnaziale: 
Colegiului Național „Spiru Haret” din Târgu-Jiu, Colegiul Național „Tudor Arghezi” Târgu Cărbunești, Colegiul Național „Mihai Viteazul” Bumbești Jiu, Colegiul Tehnic Mătăsari, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic „Gen. Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic „Henri Coandă” Târgu-Jiu, Liceul Energetic Târgu-Jiu, Liceul Tehnic Nr. 2 din Târgu-Jiu, Liceul Tehnic Roșia de Amaradia, Liceul Teoretic Novaci, Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Târgu-Jiu, Școala Gimnazială „Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești, Școala Gimnazială „Sf. Nicolae”, Școala Gimnazială Dragotești, Școala Gimnazială Nr. 1 Motru, Școala Gimnazială „George Uscătescu” Târgu-Cărbunești, Școala Gimnazială Nr. 2 Motru, Școala Gimnazială Lihulești, Școala Gimnazială Lelești, Școala Gimnazială nr. 1 Bumbești Jiu, Școala Gimnazială Glogova, Școala Gimnazială Cîlnic, Școala Gimnazială Târgu Cărbunești, Școala Gimnazială „Victor Popescu” Fărcășești. 
După semnarea acestor protocoale de colaborare de către conducerea unităților școlare și desemnarea președinților Cercurilor Cultul Eroilor, a vicepreședinților și a elevilor membri în comitetul de conducere, ANCE ”RM” Gorj va aproba înființarea Cercurilor Cultul Eroilor „Regina Maria”, pe o perioadă de doi ani, protocolul putând fi prelungit pe o perioadă de încă doi ani, de comun acord (art. 3 din Protocolul de Colaborare nr. 303/07.05.2013, semnat între Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” și Ministerul Educației Naționale), fiecare Cerc Cultul Eroilor purtând numele unității școlare în cadrul căreia funcționează. 
Conducerea Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Gorj își exprimă încrederea că în viitorul apropiat și alte unități școlare vor semna astfel de Protocoale de Colaborare.
(A.P.P.)
 
Secretar executiv A.N.C.E.”Regina Maria” – Filiala Gorj
Lt. col. (r.)  Gheorghe Bușe