A avut loc la Bazargic dezvelirea monumentului eroilor Regimentului 40 Infanterie.

Acest monument a fost înălţat cu fondurile adunate de un comitet condus de dl. colonel Petre Stratilat, comandantul Regimentului 40 Infanterie „Călugăreni”.

Monumentul se înalţa impunător în Piaţa Păcii. El era opera sculptorului Iordănescu.

Monumentul prezenta: un grup de soldaţi răniţi sărutănd drapelul şi cerând să lupte până la unul. Deasupra acestui grup statuar, un vultur cu aripile întinse, caută parcă a-i  proteja pe muribunzi.

În vederea inaugurării (acestui monument, la festivitate-n.n.) s-au adunat de dimineaţă mii de inşi din întreg judeţul, colonişti în diferitele lor porturi etc. în piaţa în care era aşezat monumentul.

La ora 11.45 a sosit dl. general Cihoski, ministrul armatei. La ora 12.00 a sosit Regina Maria însoţită de principesa Ileana.

Episcopul Gherontie al Tomisului, înconjurat de un numeros cler, a oficiat serviciul religios. Apoi dl. colonel Stratilat a dezvelit monumentul, iar episcopul Gherontie l-a sfinţit.

Monumentul, o capodoperă a sculptorului Ioan Iordănescu, a fost terminat la finele anului 1928, iar inaugurarea s-a făcut în ziua de duminică 3 noiembrie 1929.

Note:

  1. Inscripţia pe monument: „Eroilor din Regimentul Călugăreni N. 40 morţi pentru ţară în războiul pentru întregirea neamului 1916-1919.

  1. Din păcate, potrivit informaţiei transmise de domnul Miron Dumitru luată de pe site-ul http://monumentul.blogspot.com/ bulgarii au demolat(demontat) monumentul dedicat Regimentului 40 Infanterie de la Bazargic, în septembrie 1940.

Articol, parţial, din Revista Generală Ilustrată, noiembrie-decembrie 1929, nr. 11-12.

Autor: Ionelus