1 bis         Oraşul Râmnicu Vâlcea s-a îmbogăţit cu încă un monument public. A fost dezvelit, cu fastul cuvenit, în ziua de 9 mai 2016, în faţa clădirii Căminului de garnizoană, locul cu vizibilitatea şi accesul spre stradă cele mai bune din cazarmă. Prilejul dezvelirii a fost Ziua Independenţei, Ziua Europei şi Ziua Victoriei Aliaţilor asupra nazismului, trei sărbători care, pentru noi, se îngemînează printr-un singur liant – armata, până acum.

        Pentru independenţă s-a luptat în 1877-1878, confirmând prin jertfă declaraţia politică din Parlament, a prim-ministrului României, pentru recucerirea părţilor de ţară pierdute, soldaţii au fost trimişi să treacă Prutul şi apoi Mureşul, şi să lupte împotriva unor forţe ale căror ideologii s-au dovedit a fi mai ucigătorare decât gloanţele.

          Monumentul este un obelisc înalt de 4 metri, în vârful căruia, un vultur cu aripile desfăcute, ţine ăn cioc crucea ortodoxă, iar cu ghearele ridică o sabie de la pământ.

        Placat cu travertin de culoare bej, obeliscul degajă eleganţă şi căldură, iar vulturul de bronz din vârf este simbolul victoriei militare, situat între credinţă şi apărarea de ţară, pe care iniţiatorii acestui monument spun că l-au desprins din vechile steme ale Ţării Româneşti. Vulturii de bronz, uneori de piatră, au semnificaţia lor primară de însemn militar, o prezenţă frecventă pe obeliscurile ridicate după Primul Război Mondial în memoria eroilor.

          Monumentul de faţă, pe care scrie “HONOR ET PATRIA”, are semnificaţie militară, deviza trimiţând la înscrisul de pe drapelul de luptă al unităţilor militare, dar nu este dedicat eroilor. Nu este un monument comemorativ de război.

        Este un monument închinat armatei în general, armatei din toate timpurile, prin grija Asociaţiei Judeţene Cultul Eroilor “Regina Maria”, prin strădania neobosită a profesorului Eugen Petrescu, un militant în slujba istoriei şi cultului eroilor, dar prin efortul financiar al unui ofiţer în retragere al armatei române.  

       Colonelul în retragere Gheorghe Giurcă, în vârstă de 92 de ani, a finanţat integral acest monument, al cărui cost a depăşit 450 000 lei, din banii puşi deoparte din pensia lui militară. De altfel, nu este la primul gest de acest fel, domnia sa finanţâmd şi până acum câteva monumente.

        Originar dintr-un sat din apropiere de Râmnicu Vâlcea, dintr-o familie de moşneni, cu zece copii, s-a îndrăgostit de uniforma militară la o vârstă fragedă şi a ajuns în carieră până la demnitatea de comandant de regiment.

        Generosul veteran al Armatei Române a mărturisit că pe el armata l-a făcut om şi l-a ajutat să ajungă cineva în viaţă, iar ca recunoştinţă faţă de sistemul militar ridică acest monument pe teritoriul unei cazărmi. De altfel, respectatul ctitor este tatăl a doi feciori care au ajuns şi ei la gradul de colonel şi la vârsta pensionării.

         Este o dinastie ce stă sub semnul Honor et Patria!

         Colonelul Gheorghe Giurcă are înaintaşi spirituali cunoscuţi în istoria armatei. La Focşani, căpitanul Pastia a construit printr-un uriaş efort material, clădirea monumentală a teatrului dramatic care îi poartă numele.

         La ceremonia de dezvelire a monumentului au fost prezenţi prefectul, primarul, preşedintele Consiliului judeţean, reprezentanţiii Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”, reprezentanţi ai unor instituţii militare, civile şi politice din oraş, care au depus primele coroane de flori la picioarele monumentului. Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, înconjurat de preoţi şi arhierei, a sfinţit monumentul şi slujit pomenirea celor doi soldaţi români căzuţi în Afganistan, ale căror trupuri chiar în această zi erau aşteptate să fie aduse în ţară.

       Înaltpresfinţia sa sfinţea piatra şi uda cu apă sfinţită şi peste el Dumnezeu din cer făcea acelaşi lucru cu ploaia care a început instantaneu.

       Într-un fel, simbolic desigur, obeliscul privegheat de vultur pare a fi primul monument comemorativ închinat celor doi ostaşi ce şi-au pierdut viaţa în Afganistan, deşi ei nu sunt din Râmnicu Vâlcea, ci din Buzău. Dar România le cuprinde pe amândouă.

         Garda de onoare a jandarmilor a prezentat onorul şi s-a lăsat cuprinsă de ploaie ca şi cum ar fi fost în tranşee.

Gl. bg. Grigore Buciu

General (r) Grigore BUCIU

       Aspecte de la ceremonia de dezvelire și sfințire a „Monumentului Armatei Române din toate timpurile”

Monumentul Armatei Romane din toate timpurile

6