Vâlcea

ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ CULTUL EROILOR „REGINA MARIA”

LA CEAS ANIVERSAR

 

        La 12 septembrie 2014 se împlinesc 95 de ani de la înființarea (12 septembrie 1919), din inițiativa Reginei Maria – suverana României, a Societății „Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, precursoarea Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, organizație de utilitate publică recunoscută prin Hotărârea de Guvern nr. 698 din 19 august 2014, publicată în Monitorul Oficial nr. 619 din 22 august 2014.

        Cu acest prilej, în perioada 1 – 30 septembrie, toate filialele și subfilialele din țară au în program organizarea și desfășurarea unor evenimente de amploare: ceremonii militare și religioase, simpozioane, adunări festive, mese rotunde, spectacole de cântece și poezii patriotice desfășurate în aer liber; participări la emisiuni de radio și tv., la posturile locale, unde vor fi prezentate obiectivele asociației (filialei); expoziții de carte, reviste, fotografii cu activitățile asociației (filialei); excursii cu caracter documentar în locurile istorice unde s-au jertfit pentru Țară eroii și martirii neamului; depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori la Monumentele Eroilor.

        La nivel central, evenimentul va fi sărbătorit la data de 12 septembrie, la Sala de Marmură a Cercului Militar Național, unde vor participa oficialități ale statului, personalități militare și civile, precum și președinții de filiale din țară.

        La nivel local, Filiala Județeană Vâlcea are în pregătire următorul program:

        16 septembrie 2014, ora 10:30. Cimitirul Eroilor Cetățuia – Rm. Vâlcea: ceremonie militară și religioasă.

        24 – 25 septembrie 2014. Tabăra anuală de cercetări istorice: „Pe urmele eroilor și martirilor neamului”, ediția a V-a, com. Perișani.

        26 septembrie 2014. Pelerinaj la Iernut, jud. Mureș, cu prilejul comemorării celor 10.800 de eroi români căzuți în urmă cu 70 de ani pentru Țară, în bătălia de la Oarba de Mureș, cea mai sângeroasă confruntare militară de pe teritoriul României în timpul celui     de-Al Doilea Război Mondial. Participă profesori, preoți, cadre militare în rezervă și în retragere, oameni de cultură și elevi membri ai Filialei și ai Cercurilor Școlare „Cultul Eroilor” Vâlcea. Evenimentul comemorativ este organizat de Consiliul Județean Mureș, în parteneriat cu Academia Română, Ministerul Apărării Naționale și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județeană Mureș.

        30 septembrie 2014, ora 17:00. Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”, Vâlcea:

        •Simpozion «95 de ani de la înființarea Societății „Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, precursoarea Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”».

        •Prezentarea filmului Enigma Transfăgărășanului, realizat în 2008 de către Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale, redacția ProPatria.

        •Lansarea volumelor:

        -Eugen Petrescu, Nicolae M. Mazilu. Documentar biobibliografic, Râmnicu-Vâlcea, Editura Antim Ivireanul, 2014 (ediție prefațată de prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean).

        –Personalități militare române. In memoriam general de brigadă Nicolae M. Mazilu (1927 – 2012), Râmnicu-Vâlcea, Editura Antim Ivireanul, 2014 (ediție îngrijită de prof. Eugen Petrescu și mr. Dan-Sorin Pancu, cu o prefață de gl. mr. (r) prof. univ. dr. Visarion Neagoe);

        -Eugen Petrescu, Râmnicu-Vâlcea. Scuarul „General Nicolae Mazilu” (1927 – 2012), Râmnicu-Vâlcea, Editura Antim Ivireanul, 2014 (ediție prefațată de Mihai Sporiș).

        -Dumitru Bondoc, Parizanii din Muntele Arnota, un dosar elucidat?, Râmnicu-Vâlcea, Editura Offsetcolor, 2014 (ediție prefațată de Mihai Sporiș).

•Decernarea medaliei și diplomei aniversare.

Președinte,

Prof. Eugen Petrescu