La 25 mai, în ziua Înălţării, românii îşi comemorează eroii. Este Ziua Eroilor, adică Ziua Recunoştinţei noastre pentru cei care şi-au jertfit viaţa pe altarul României. Potrivit tradiţiei, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria” a organizat, marţi, 23 mai, la Palatul Cercului Militar Naţional, o Adunare solemnă la care au participat cadre de conducere din Ministerul Apărării Naţionale, reprezentanţi ai unor asociaţii neguvernamentale, veterani de război, ofiţeri şi subofiţeri în rezervă şi în retragere, elevi, membri ai cercurilor şcolare “Cultul Eroilor”.

      Festivitatea a fost deschisă prin intonarea Imnului de Stat al României şi a Imnului Eroilor. A fost păstrat un moment de reculegere pentru eroii români din toate timpurile. În cuvântul de salut, generalul maior (r) Visarion Neagoe, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”, a evocat jertfele înaintaşilor şi a invocat datoria noastră creştinească, de adevăraţi români, de a ne pomeni eroii şi faptele lor, de a le cinsti memoria, de a le proteja mormintele şi monumentele. Reprezentantul Patriarhului, preotul militar Ilinca, a transmis mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”, organizaţie care, după cum se ştie, îşi desfăşoară activitatea sub oblăduirea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române şi sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale.

      Adunarea solemnă a cotinuat cu un spectacol emoţionant şi înălţător, susţinut de Corul Veteranilor de Război din Piteşti, formaţiune unică în ţară, înfiinţată în 1975, care mai are în componenţa sa doar un singur veteran de război, ajuns la venerabila vârstă de 90 de ani. În virtutea tradiţiei, corul şi-a păstrat denumirea, cooptând în rândurile sale şi femei, în majoritate cadre militare sau soţii de ofiţeri. Sub bagheta dirijorului colonel (r) Nicolae Perniu, corul a încântat prin vigoarea şi patosul repertoriului prezentat: “Pui de lei”, “Cea din urmă noapte a lui Mihai Viteazul” (care este şi Imnul Corului), Voinţa Neamului”, “Treceţi batalioane române Carpaţii”.

      În continuare, pe scena sălii arhipline a Cercului Militar Naţional au evoluat membrii Ansamblului folcloric “Ciuleandra” al Casei de Cultură din Topoloveni, format din elevi ai Liceului teoretic “Ion Mihalache”. Formaţiunea condusă de Emil Antohi, directorul Casei de Cultură, se află pentru a doua oară pe scena instituţiei bucureştene, la Serbările Zilei Eroilor. După dansurile şi cântecele argeşene, intrepretate de liceenii din Topoloveni, cei prezenţi au urmărit cu încântare evoluţia duetului vioară-pian al soliştilor Valentin Albeşteanu şi Valentin Cucu. Prezenţă statornică la sărbătoarea Zilei Eroilor, Muzica Reprezentativă şi de Protocol a Armatei a susţinut un concert de muzică instrumentală care a încântat asistenţa.