DSCN3414

În toamna anului 1916 în luptele pentru apărarea Dobrogei s-a acoperit de glorie Divizia 1 Voluntari Sârbi, care a acţionat în cadrul Corpului 47 Armată Rus. Din cei 18.868 de militari ai diviziei, în luptele de la Bazargic, Ghelengic (Pecineaga) Cocargea (Pietreni), Mereni (Enghe Mahale), Miriştea (Edilchioi) şi Topraisar, au căzut 239 ofiţeri şi 8.727 trupă, În cinstea acestora, pe o colină din apropierea cazărmilor militare din Medgidia, situată în cimitirul Ortodox, în anul 1926 a fost construit, din marmură adusă din Iugoslavia, un monument sub forma unei piramide osuar. Osemintele militarilor sârbi, croaţi şi sloveni, recuperate de pe câmpurile de luptă dobrogene, au fost înhumate în acest osuar, în 243 de sicrie. Ceremonia inaugurării osuarului a avut loc pe 8 septembrie 1926, printr-un fastuos ceremonial militar şi religios. În fiecare an, în luna noiembrie, la  acest impunător monument au loc  ceremoniale militare şi religioase pentru omagierea eroilor sârbi.

DSCN3396

Astăzi, 11 noiembrie 2014, în organizarea Primăriei Medgidia şi a Ambasadei Republicii Serbia a avut loc un ceremonial la care au participat membri ai misiunii diplomatice sârbe acreditaţi în România, reprezentanţii Primăriei şi Consiliului Local Medgidia, reprezentanţi ai ambasadei Federaţiei Ruse, membri ai Ligii de prietenie româno – sârbe,  cadre militare şi rezervişti militari din garnizoana Medgidia, membri ai Filialei Judeţene Constanţa şi Subfilialei Medgidia ale Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”.

DSCN3394

După intonarea Imnurilor de stat ale Republicii Serbia şi României, de către fanfara reprezentativă a S.M.F.N.,  a fost  oficiat un serviciu religios.

Ambasadorul Republicii Serbia, Branco Brancovici, în alocuţiunea sa a prezentat pe scurt participarea miliatrilor sârbi la luptele din primul război mondial în perioada 1914 – 1918. Excelenţa sa a elogiat faptele de arme ale miliatrilor  sârbi şi români, care au luptat cu dârzenie pentru apărarea Dobrogei, contribuind astfel  la consolidarea tradiţionalei prietenii ce leagă cele două popoare.

Domnul Marian Iordache, primarul municipiului Medgidia, a mulţumit oaspeţilor pentru prezenţă şi a subliniat faptul că permanent a avut în vedere întăririrea colaborării cu autorităţile din Serbia pentru cinstirea memoriei eroilor sârbi care în anul 1916 şi-au jertfit viaţa în Dobrogea. De asemenea şi-a manifestat încrederea că în perioada imediat următore vor fi identificate domenii în care să poată fi îmbunătăţită colaborarea în domeniile economic, social, politic şi cultural cu partenerii din Serbia.

DSCN3409

În continuare s-au depus coroane de flori de către reprezentanţii  Ambasadei Republicii Serbia, Ambasadei Federaţiei Ruse, Primăriei şi Consiliului Local Medgidia, Ministerului Apărării Naţionale, Ligii de prietenie româno-sârbe, Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”(Filiala Judeţeană Constanţa şi Subfiliala Medgidia).

IMG_5733

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, asigurată de Regimnetul 53 Rachete Antiaeriene ”Tropaeum Traiani”.

Colonel(rtr.) Remus MACOVEI